Fashiti plantar


Fashiti plantar është një sindromë nga mbingarkesa e cila çon në çarje të vogla të përsëritura të fashës plantare sidomos në origjinën e saj nga kalkaneusi dhe është më e shpeshtë tek meshkujt dhe tek personat mbi-peshë. Në këtë patologji mund të jenë shkaktarë edhe faktorë të tjerë mekanikë si deformime të këmbës, elasticitet i reduktuar i tendinit të Akilit, ose këpucë të papërshtatshme. Pacientët ankohen për dhimbje akute në shputën e këmbës e përqëndruar kryesisht në zonën e thëmbrës.

kemba kavilja fashiti plantar

Simptomat: dhimbja është veçanërisht e fortë gjatë ecjes apo vrapimit dhe në mëngjes gjatë hedhjes së hapave të parë. Nganjëherë pacienti ankon dhimbje edhe pas një periudhe të gjatë të qëndrimit ulur. Atletët e ndjejnë dhimbjen më të fortë në fillim të stërvitjes e cila më pas ulet gjatë ushtrimeve fizike. Përgjithësisht dhimbja nuk është kaq e fortë sa të pengojë atletin të kryejë aktivitetin sportiv por lënia pas dore e simptomave dhe vazhdimi i stërvitjes mund të keqësojë patologjinë.

Diagnoza: palpacioni i fashës plantare (shputës së këmbës) në pjesën ku lidhet me kockën e thembrës shkakton dhimbje të fortë të shoqëruar edhe me kufizim të përkuljes së shputës së këmbës.

Është e këshilluar një radiografi e këmbës për të përjashtuar patologji të tjera. Po ashtu është e nevojshme edhe një ekografi për të vlerësuar trashësinë dhe fibrozën eventuale të fashës plantare.

Terapia: përgjithësisht është konservative, me barna anti-inflamatorë, eventualisht edhe me infiltracion kortizoni. është i nevojshëm edhe përdorimi i plantarëve të posaçëm për të reduktuar peshën e trupit në pjesën e dhimbshme. Duhen përdorur bendazhe elastike, mbajtje në pushim e këmbës pa e sforcuar shumë, qese me akull në darkë dhe pas lëvizjes, mbajtja e këmbës ngritur mbi jastëk kur pacienti është në pushim në shtëpi.

Terapia: përgjithësisht është konservative, me barna anti-inflamatorë, eventualisht edhe me infiltracion kortizoni. është i nevojshëm edhe përdorimi i plantarëve të posaçëm për të reduktuar peshën e trupit në pjesën e dhimbshme. Duhen përdorur bendazhe elastike, mbajtje në pushim e këmbës pa e sforcuar shumë, qese me akull në darkë dhe pas lëvizjes, mbajtja e këmbës ngritur mbi jastëk kur pacienti është në pushim në shtëpi.

kemba kavilja fashiti plantar

Edhe tecar, fibroliza mekanike dhe "onde urto" nën kontroll ekografik mund të japin rezultat të kënaqshëm. Shumë e rëndësishme është zgjatja e tendinit të Akilit i cili është pothuajse gjithmonë i kontraktuar në këtë lloj patologjie. Cilado qoftë terapia, pacienti duhet të ndërpresë aktivitetin sportiv nganjëherë edhe për një periudhë të gjatë kohe. Në raste të rralla mund të jetë e nevojshme ndërhyrja kirurgjikale (çlirim i fashës plantare).

kemba kavilja fashiti plantar


| Ky sit u krijua nga Dorealda Dalipaj | Logua u dizenjua nga Renald Koxhaj |

Kushtet e perdorimit te permbajtjeve te ketij siti |Kontrollet e vlefshmërisë në konformitet me standartet e World Wide Web Consortium (W3C):   CSS Valido! Valid XHTML 1.0 Transitional

ortopedia italiane tirane

Për të qëndruar sa më afër pacientëve tanë, OIT gjëndet në facebook!