Gjuri


Artikulacioni i gjurit lidh midis tyre femurin, tibian dhe patelën (kupën e gjurit).

Sipërfaqet e kockave janë të mbuluara nga një shtresë kartilagoje (kërci) që zvogëlon forcat e fërkimit. Menisqet (dy për çdo gju) kanë formë patkoi dhe ndodhen midis femurit dhe tibias e shërbejnë si amortizatorë dhe mbrojnë sipërfaqen artikulare të kontaktit. Legamentet lidhin midis tyre disa struktura, kryesisht femurin dhe tibian duke stabilizuar si litarë artikulacionin. Kapsula është një lloj mbështjellëse që rrethon gjurin dhe përmban likidin sinovial që ushqen dhe lubrifikon artikulacionin.

gjuri

Në këtë kapitull do të analizojmë patologjitë më të shpeshta të strukturave të ndryshme që përbejnë këtë artikulacion kompleks.

Dëmtimet në brëndësi të gjurit përbëjnë një kuadër klinik shumë të shpeshtë në traumatologi. Përndrydhja e gjurit prek edhe komponentet legamentoze, kapsulare, meniskale dhe muskulo-tendinoze. Strukturat anatomike të gjurit janë të lidhura ngushtë midis tyre dhe për këtë arsye pothuajse asnjeherë nuk dëmtohet vetëm një komponent i veçantë struktural por shpesh disa komponente anatomike. Madhësia e dëmit varet natyrisht nga forca e impaktit dhe mund të vërehen që nga tërheqjet apo përdredhjet e disa fashave deri në këputje të pjesshme ose të plota të legamenteve.

gjuri


| Ky sit u krijua nga Dorealda Dalipaj | Logua u dizenjua nga Renald Koxhaj |

Kushtet e perdorimit te permbajtjeve te ketij siti |Kontrollet e vlefshmërisë në konformitet me standartet e World Wide Web Consortium (W3C):   CSS Valido! Valid XHTML 1.0 Transitional

ortopedia italiane tirane

Për të qëndruar sa më afër pacientëve tanë, OIT gjëndet në facebook!